Dodaj opinię

Leonore

Bardzo dobra w smaku. Zawsze kupowałam ksylitol (jest drogi), a Stevii nie, odkąd posłodziłam sobie raz ka...

Magdalena Pawluczuk

Na wstępie dziękuję za możliwość przetestowania Better Stevii :) Jako cukrzyk, mam ograniczoną możliwo...

MAGDA

DLA MNIE SMAKIEM NIE RÓŻNI SIĘ OD CUKRU . SUPER

DLA DIABETYKÓW

Porównaj Stewię

Stewia jest całkowicie naturalnym substytutem cukru, w przeciwieństwie do wielu innych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. Wytwarza się ją z rośliny Stewia i jest słodsza od cukru o 200- 400 razy. Charakteryzuje ją stabilność pH, termo-stabilność i rozpuszczalność w wodzie. Nie zawiera kalorii ani indeksu glikemicznego.

Aspartam to sztuczny słodzik, słodszy od cukru 160 do 220 razy. Nie jest kaloryczny i nie wpływa negatywnie na indeks glikemiczny. Nie przyczynia się do powstawania ubytków. Nie ma odporności cieplnej. Jednak jest niebezpieczną substancją dla osób cierpiących na fenyloketonurię. Choć jest dopuszczony do użytku w wielu miejscach na świecie, istnieją poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa używania tej substancji.

Sacharyna jest kolejnym sztucznym słodzikiem, który może być słodszy od cukru 200 do 800 razy. Rozpuszcza się w wodzie, nie zawiera kalorii ani indeksu glikemicznego. Nie przyczynia się do powstawania ubytków. Sacharyna zostawia metaliczny posmak. Zakazano jej spożycia w Kanadzie, ale w dalszym ciągu jest powszechnie dostępna w Stanach Zjednoczonych.

Cyklamat / cyklaminian to kolejny sztuczny słodzik, zaledwie 30 razy słodszy od cukru. Posiada wiele spośród pozytywnych cech sztucznych słodzików, takich jak brak kalorii, brak indeksu glikemicznego i brak przyczyniania się do powstawania ubytków. Jednak zakazano go w USA i Wielkiej Brytanii z powodu obaw o zdrowie. Nadal używa się go w Kanadzie i części innych obszarów na świecie.

Splenda znana także jako sukraloza to kolejny sztuczny słodzik. Jest 500-600 razy słodsza od cukru. Nie zawiera kalorii i nie wywiera negatywnego wpływu na indeks glikemiczny. Jest to zwykły cukier stołowy zmodyfikowany tak, by układ pokarmowy go nie wchłaniał. Splenda nie przyczynia się do powstawania ubytków. Splenda jest odporna na wysoką temperaturę i dobra w smaku. Nie istnieją żadne obawy zdrowotne związane ze Splendą. Jej wykorzystanie w żywności jest powszechnie akceptowane w Stanach Zjednoczonych i poza nimi.

Istnieje szeroki wybór alkoholi cukrowych służących do słodzenia różnych produktów. Są to między innymi: erytrytol, maltitol, lactitol, sorbitol, mannitol i ksylitol. Mają od 40 do 90% słodkości cukru. Nie mają indeksu glikemicznego, niezwykle mało kalorii i nie przyczyniają się do powstawania ubytków. Większość z nich ma również działanie przeczyszczające, szczególnie w przypadku dużej konsumpcji. Wszystkie są dopuszczone do kategorii GRAS oraz przez FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków). Uważa się, że erytrytol jest najlepszym dostępnym alkoholem cukrowym.

Serwis odwiedziło: 790055 osób, obecnie na stronie przebywa: 2 osoby
Projekt MediaLab