Dodaj opinię

Leonore

Bardzo dobra w smaku. Zawsze kupowałam ksylitol (jest drogi), a Stevii nie, odkąd posłodziłam sobie raz ka...

Magdalena Pawluczuk

Na wstępie dziękuję za możliwość przetestowania Better Stevii :) Jako cukrzyk, mam ograniczoną możliwo...

MAGDA

DLA MNIE SMAKIEM NIE RÓŻNI SIĘ OD CUKRU . SUPER

Better Stevia przepisy: Ciasto z truskawkami

Przepisy

Ciasto z truskawkami

Składniki:
3-4 jajka
1 margaryna
2 płaskie łyżki proszku BetterStevia
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wanilia do smaku
¾ kg truskawek

Wykonanie:
Rozpuścić całą margarynę i przestudzić. Wsypać proszek BetterStevia i miksować. Następnie dodać całe jajka i dalej miksować. Przesianą mąkę z proszkiem wsypywać powoli i miksować. Można zetrzeć szczyptę laski wanilii. Wylać ciasto na blachę.
Umyte truskawki ułożyć na cieście (jeśli są duże można je przekroić na pół). Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C na ok. 50 min.

Better Stevia przepisy: Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
¾ szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
2 płaskie łyżki proszku Better stevia
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem przez ok. 5 minut aż zrobią się białe i zwiększą objętość. Następnie wlewamy jogurt i olej nadal miksując. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na małych obrotach miksera. Przelewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez ok. 45 minut.

Better Stevia przepisy: MUS POMARAŃCZOWY

MUS POMARAŃCZOWY

Składniki
2 pomarańcze
1 limonka
3 jajka
2 saszetki BetterStevia
3 łyżki skrobi kukurydzianej
500 ml chudego mleka
Listek stewii lub mięty, garść pistacji do przystrojenia
około 4 porcje

Wykonanie
Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, z obu pomarańczy i limonki wycisnąć sok. Wlać do rondelka razem ze skórką (łyżeczkę soku zostawić do białek), dodać żółtka i 2/3 słodzika, a po dokładnym wymieszaniu - skrobię. Podgrzewać do zgęstnienia, a potem partiami dodawać mleko, ubijając lekko żeby nie powstały grudki. Gotowy "budyń" zdjąć z ognia i ostudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały słodzik i ubijać aż będą białe i lśniące. Dodać pozostały sok z pomarańczy, ubijać jeszcze przez chwilę. 1/3 piany wymieszać z budyniem do całkowitego rozluźnienia masy, a potem dodać resztę, mieszając już bardzo delikatnie, żeby nie popsuć konsystencji. Podzielić na porcje w pucharkach lub innych naczyniach i schłodzić co najmniej godzinę w lodówce. Udekorować ćwiartkami pomarańczy i orzeszkami pistacjowymi.

Better Stevia przepisy: Naturalna Lemoniada

Naturalna Lemoniada

Składniki
½ szklanki soku z cytryny
3 i ½ szklanki wody
1 łyżeczka Better Stevii w proszku

Sposób przyrządzania
Wymieszać składniki w dzbanku. Można podawać z plasterkami cytryny i jabłka.

Better Stevia przepisy: Jabłka z orzechową kruszonką

Jabłka z orzechową kruszonką

Deser dla 7 osób

Składniki

5 szklanek obranych ze skórki, pociętych w plasterki jabłek
¼ - ½ szklanki posiekanych orzechów
¼ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki mąki jęczmiennej
¼ łyżeczki Stevia Extract w proszku
½ szklanki plus 2 łyżki stołowe płatków owsianych (dla lepszego efektu mogą być trochę zmielone za pomocą blendera)
6 łyżek stołowych oleju
¼ szklanki soku z jabłek
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania
Wyłóż jabłka na średniej wielkości naoliwioną formę do pieczenia, posyp gałką muszkatołową i cynamonem. W misce wymieszaj razem mąkę, Stevię, płatki owsiane. Nastepnie dodaj olej, orzechy i wiórki kokosowe. Wyłuż na jabłka w formie. Piec w 350°C w uprzednio podgrzanym piekarniku przez ok. 50 min. Na 15 min przed wyjęciem z pieca okryj folią aluminiową z wierzchu, aby uniknąć przypieczenia z góry.
Podawać na ciepło z lodami lub na zimno.

Serwis odwiedziło: 798608 osób, obecnie na stronie przebywa: 9 osób
Projekt MediaLab